Zes dingen waarvan je niet wist dat ze invloed hebben op je (zang)stem

Zangles

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op je zangstem. En van sommigen zijn we goed op de hoogte. Roken en alcohol bijvoorbeeld. Niet erg bevordelijk voor je stemgeluid. Tegelijkertijd zijn er ook dingen die een impact kunnen hebben op je stem waarvan je je niet direct bewust bent. Voor mij zijn dat onderstaande zes punten.

 

 Voordat ik van start ga: deze punten deel ik niet om met een vinger te zwaaien of met de bedoeling dat je je hierop moet blind staren. Ik vind het fijn om ze te delen, omdat ze bij mij werkten als reminder of bijdroegen aan mijn bewustwording. Ik hoop voor jou ook! Uiteindelijk is het ‘t belangrijkst to the fullest te leven en terwijl je dat doet kun je deze punten misschien in gedachten houden.

 

 

 #1 (Te) spicy eten

Persoonlijk houd ik van gekruid eten. Echt, het is mijn guilty pleasure. Heeft een gerecht niet genoeg pit, dan ga ik al gauw op zoek naar het peper- en zoutvaatje. Los van dat te kruidig eten niet heel handig is voor het hart-en vaatstelsel, blijkt dat je zangkunsten er ook niet bepaald van opknappen. Zeker als je vlak voor het zingen pittig eten naar binnen werkt. Je droogt sneller uit en het kan (extra) opkomend maagzuur veroorzaken. En dat is weer funest voor de stem. Oeps, dat realiseerde ik me niet...

 

#2 ‘That time of the month’ (voor de ladies)

Ik keek onlangs naar een oud interview met Whitney Houston en hoorde haar zeggen dat ‘the monthly’ een grote impact kan hebben op een vrouw haar stembereik. Ze verklaarde: ‘Your vocal chords get enlarged and your voice drops like an octave or two.’ Mijn oren klapperden. Nog nooit had ik hier eerder iemand over gehoord, noch had ik er ooit bij stil gestaan dat dit vrouwelijke ongemak- en gierende hormonen in het algemeen- iets met je stem kan doen. Ik was blij dat ik erachter kwam. Niet om me hier vervolgens op te gaan focussen (niet elke vrouw heeft hier namelijk last van), maar meer ter relativering. Als zingen tijdens mijn maandelijkse toestanden wat moeizamer verloopt, weet ik nu waar het aan zou kunnen liggen...

 

 #3 Stress en slaapgebrek

Stress en slaapgebrek zijn sluipmoordenaars en ja, ook dodelijk voor de stem. Klinkt logisch, maar het is iets wat je misschien niet altijd beseft. Als je onder druk staat, probeer dan rust te nemen. Misschien lukt het om eerder naar bed te gaan en je stem te ontlasten door (tijdelijk) minder te praten. Helpt enorm!

 

#4 (Sommige) keelsnoepjes en medicatie

We zijn vaak geneigd om naar keelsnoepjes te grijpen bij een verkoudheid of kriebel in de keel. Het is goed om je te realiseren dat sommige van die snoepjes verlichtend zijn voor de keel, maar te heftig voor de stembanden. Fishermen’s friend is hier een goed voorbeeld van. Als je over gaat op medicatie let dan ook op dat je geen producten koopt die (te) agressief zijn voor de stem. Van Trachitol is bijvoorbeeld bekend dat het de (keel)pijn verdooft, maar dat effect werkt ook door in de tong. En dat kun je niet gebruiken als je zingt...

 

#5 Koolzuurhoudende drankjes

Een aantal weken geleden kwam ik er- onderweg naar vocal gym- achter dat ik mijn waterflesje thuis had gelaten. Gehaast kocht ik een flesje plat water (dacht ik), want zingen zonder te drinken is geen goed plan. Achteraf bleek dat ik een flesje bruisend had afgerekend. Bij gebrek aan beter dronk ik er toch maar van. ‘Zo erg kon het niet zijn’, dacht ik. Maar comfortabel was het zeer zeker ook niet. Probeer maar eens te zingen terwijl je de neiging te boeren onderdrukt, nadat je een aantal slokken koolzuurhoudende drank op hebt. Not cute. Zit er suiker in je drankje met prik (denk bijvoorbeeld aan een colaatje) dan bestaat er een grote kans dat je- als bonus- extra slijmproductie in gang zet. Als je gaat zingen kun je het qua dranken dus beter bij ‘gewoon’ water houden. Of thee van verse munt of gember is ook een goed alternatief.

 

#6 Droge lucht inademen

Zorg er de komende herfst- en wintermaanden voor dat je de ruimte(s) waar de verwarming aan staat regelmatig ventileert. Wordt de lucht te droog, dan heeft dat geheid effect op je stem. Blijf veel water drinken en om droge lucht tegen te gaan kun je ook waterbakjes aan de radiatoren hangen.

 

Zat er een nieuw punt voor je tussen of beter: kun je er eentje toevoegen?

Pls share!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Jos Moes (zaterdag, 13 oktober 2018 00:18)

    Zal alle tips opvolgen

  • #2

    Muriel (dinsdag, 16 oktober 2018 11:52)

    Dank Jos, voor je reactie :-) En super dat je de meeste tips kunt gebruiken.