Ze liet me huilen

Zangles

-In gesprek met vakvrouw Talita Angwarmasse-


Sinds kort werkt Muriel samen met een nieuwe zangcoach. Ik maakte een paar weken geleden kennis met haar tijdens vocal gym. Leuke en vlotte meid, die Talita. 

I liked her. Op het eerste gezicht vooral, want verder kende ik haar natuurlijk (nog) niet. Maar wat ze vervolgens met me deed...dat kwam totaal onverwacht. Ze liet me huilen. 

 

Ik begon die dag nietsvermoedend aan de les, die Talita al gauw van Muriel overnam. Tot zover niks aan de hand. Ik wist dat Talita haar moment zou pakken. Of ik ‘Vlieg met me mee’ van Trijntje Oosterhuis voor haar wilde zingen- het nummer dat ik al weken oefende met Muriel. En waar ik steeds meer vooruitgang in had geboekt. ‘Maar natuurlijk’, riep ik dapper en ging klaar staan. Ik zong het nummer en vervolgens moest het opnieuw. Je raakt me met je puurheid en ik kan horen dat je heel muzikaal bent’ , zei Talita spontaan, ‘maar vooral bij de bridge is de expressie in je gezicht volledig verdwenen. Je denkt te veel na.’  Yup, story of my life :-) antwoordde ik in mezelf.

 

Zingen vanuit gevoel

Ik kreeg de opdracht om het nummer zonder opsmuk te zingen. De tekst beleven en overbrengen zonder fysieke bewegingen, zonder maniertjes. Alleen mijn stem, mijn gevoel en de expressie op mijn gezicht. Dat was ontzettend moeilijk. En ineens gebeurde het. De kraan van mijn traanbuizen ging open en daarop volgde een kleine overstroming. Ik kon de rest van de les niet meer stoppen met huilen. Awkward! Zelfs na afloop, in de bus op weg naar huis zat ik met zonnebril op om mijn nog altijd rood betraande ogen te bedekken. Gelukkig was het zonnig en paste deze actie volledig bij het weerbeeld :-) 

 

Wie is je vader, wie is je moeder

‘What the hell was dat? Wie is deze vrouw?’ dacht mijn nieuwsgierige en opstandige ik achteraf. Ik moest dat nader onderzoeken. Dus nadat ik van deze eerste ontmoeting en semi-therapiesessie bekomen was besloot ik Talita aan de tand te voelen. Ik belde haar op en had een heel fijn gesprek met haar. Ik kwam erachter dat Talita een dame is die vaart op haar gevoel. Op haar geloof. Op haar vertrouwen in hoe dingen (organisch) lopen. Dat is haar kompas.

 

Een kompas dat ze van thuis mee kreeg. Van haar familie die haar ook in haar muzikaliteit heeft gevoed. ‘Mijn tantes waren altijd harmonieën aan het zingen. Mijn focus lag echter altijd op dansen, legt ze uit. ‘Toen ik tijdens de HBO dansacademie van Lucia Marthas ook koor- en zanglessen kreeg, merkte ik wel dat ik makkelijk meekon in een tweede of derde stem. Dat was iets wat ik kende’. 

 

Musicals en meer

Na haar afstuderen ging het snel. Ze kreeg twee grote (understudy) rollen in de Joop van den Ende musicalproducties Saturday night fever en Aida. En vanaf dat moment wist ze: dit is wat ik wil en wat ik kan. Vandaag de dag is dit wat ze alweer 18 jaar doet. Productie na productie. ‘En toch zie ik mezelf niet alleen maar musicals doen’, bekent ze. ‘Ik ben er ook om door te geven. Om mensen verder te helpen met wat ik weet. Dat Muriel op mijn pad kwam gebeurde niet zomaar. Zij bleek zich meer te willen richten op zangprofessionals met coach-ambities. Ik heb de droom op dat vlak te groeien. Wij gaan dat vanaf september officieel samen doen’ 

 

Zing wat je voelt, voel wat je zingt 

‘Ik heb geen vaste werkwijze voor ogen. Ik probeer de persoon voor me aan te voelen en vanuit daar te opereren. Zoals ik dat ook bij jou deed. Natuurlijk zal ik dat combineren met techniek. De komende periode ga ik Muriels taal (technisch) leren spreken. Uiteindelijk zal ik waarschijnlijk meer zitten op presentatie. Op zingen wat je voelt en voelen wat je zingt. Op het overwinnen van angsten. Dat is wat ik samen met de ander wil bereiken’. 

 

Gedurende het gesprek met Talita viel het kwartje. Het beetje opstandigheid dat er nog zat was als sneeuw voor de zon verdwenen. Mijn nieuwsgierigheid was gegroeid. Deze vrouw was hier om mij te helpen. Om mij de persoonlijke groei te laten doormaken die ik voor ogen had. Als ik dat zou toestaan kon dit nog in mijn voordeel werken ook. 

 

Talita, mijn medewerking heb je. Ik ben benieuwd wat je een volgende keer in petto hebt!

 

Lobie

May 

Reactie schrijven

Commentaren: 0