"Ik sticker niet, ik werk met stemmen"

Zangles

Muriel van Dinteren startte haar zangstudio in 2010. Ze was op dat moment al geschoold operazangeres. Negen jaar later mag ze een indrukwekkende lijst bekende en onbekende talenten als coachee op haar naam schrijven. Hoe ontwikkelde zij zich van kind tot zangeres en zangcoach van studio Vocal Note?

 

 

 

 

Door: May Mac Donald

KIND

 

In welke gezinssituatie ben je opgegroeid?

‘Ik ben geboren in een circus (Circus Knie) in Zwitserland. Mijn vader werkte er als muzikant (slagwerker). We zijn naar Nederland gekomen toen ik baby was. Op gegeven moment kreeg mijn vader een contract bij een groot Duits circus. Vanaf mijn zesde tot mijn twaalfde gingen we er in de weekenden, tijdens schoolvakanties en soms (smokkelend) door de weeks heen’.

 

Wat bijzonder, hoe ervaarde je dat?

‘Als heel prettig, sterker nog: het circus was mijn leven. Ik kon me heel erg identificeren met de mensen die daar een act opvoerden. Met beesten, acrobatiek of goocheltrucks. Ik oefende een periode  zelf ook voor een nummer. Tegelijkertijd was mijn thuissituatie heel moeilijk. Ik had een slechte relatie met mijn Zwitserse moeder. Een redelijk goede relatie met mijn vader, maar die was er nooit. Er gebeurde veel in mijn jeugd en ik was als kind ongelukkig. Werd gepest. Ik vind het soms nog steeds lastig om me te realiseren waar ik vandaan kom en waar ik nu ben’.

 

Wat waren jouw jeugddromen destijds?

‘Voor mij was artiest zijn geen droom. Ik dacht altijd, dat is iets wat ik al kan. Ik heb een hele korte periode gedacht- ik ga bij het leger of bij de politie. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op 16-jarige leeftijd deed ik auditie bij het conservatorium in Den Haag’. 

 

Kan ik het zo stellen dat muziek en entertainment met de paplepel zijn ingegoten? 

‘Nee, toch niet. Dat is wat ik thuis juist veel heb gemist. In huis werd nauwelijks muziek gedraaid. En klassieke muziek al helemaal niet’.

 

Hoe kwam je dan met klassieke muziek in aanraking? 

‘Ik had een radio op m’n kamertje en ik hoorde een popliedje waarin een aria verwerkt was. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Dat wil ik ook kunnen!’ Daarna ben ik naar operazangers gaan luisteren en werd ik steeds verliefder. Ik kon heel goed meevoelen met de emotie in die liedjes’. 

 

Hoe reageerde jouw omgeving op jouw besluit operazangeres te worden?

‘Ik heb me niet altijd gesteund gevoeld in mijn keuze. Nu heb ik een partner waarbij ik dat gelukkig wel ervaar. Je partner moet je besluit kunnen begrijpen of je in ieder geval de vrijheid daarin gunnen. Heel belangrijk’.

 

Denk je dat je was geworden wie je nu bent als je niet was opgegroeid in het circus?

‘Goeie vraag. Ik denk het wel, dan had ik bijvoorbeeld een vereniging opgezocht waarbij ik me thuis voelde. Mijn voordeel is nu wel: ik heb op jonge leeftijd gereisd en het circus in de meest primitieve vorm meegemaakt. Je stond letterlijk met je caravan in de drab. Schminkte je thuis en liep door de zooi naar de circustent. Wat ik mee kreeg was passie en commitment naar het vak toe’.

 

OPERAZANGERES

 

Wat was jouw motivatie om zangeres te worden en daaraan vast te houden?

‘Ik vind het moeilijk om daar antwoord op te geven. Ik ben nooit van mijn pad geweken. Ik heb ook nooit gedacht: ‘Ik moet veel geld verdienen’. Ik dacht altijd: ‘Dit is wat ik goed kan’. Mijn innerlijke drive zei: ‘Ik moet een Nabucco, Salome of Tosca zingen’. Ik voelde die muziek zo erg. Het is alsof je verliefd wordt op iemand en daar voor altijd mee wilt zijn’.  

 

Oftewel pure noodzaak 

‘Ja, en ik heb er jaren bijna niets mee verdiend. Het is een heel gevecht geweest’.

 

Prachtig om te beseffen dat je ondanks die strijd gekomen bent waar je nu staat.

‘Ja, en ik sta voor mijn gevoel nog altijd aan het begin. Ik krijg steeds meer voeten aan de grond. Zoals het nu gaat wil ik met mensen werken. Zo wil ik als zangeres zijn’.

 

Wat is de mooiste rol die je als zangeres hebt gehad?

'Ik heb meerdere rollen gehad en mooie liedjes gezongen, maar mijn droomrol moet nog komen. Ik houd erg van Richard Strauss en Wagner. Als ze me morgen zouden vragen voor een Wagner of Strauss rol dan zou ik willen overwegen om m’n studio een half jaar dicht te gooien’.

 

Grappig. Ik vroeg me al af wat je zou kiezen als het moest: coachen of opera zingen?

‘Moeilijke vraag. Ik zing nu in Missa -het ontstaan van Holland en dat vind ik superleuk. Er is weinig druk. Ik moet alleen heel goed zingen en genieten. Maar als je een zware operarol krijgt, moet je daar  veel voor over hebben. Ik weet het niet. Ik krijg elke dag heel veel voldoening van de mensen die ik mag coachen. Heel diep van binnen ligt mijn muziekhart wel bij de wat zwaardere componisten’. 

 

Oftewel: als er een gerenommeerd productiehuis bij jou aanklopt met een geweldige aanbieding dan moeten we met z’n allen tijdelijk op zoek naar een andere zangcoach?

Lachend: ‘Ja, dat gebeurt toch niet. Aan de andere kant: Ben van den Dungen heeft me wel gebeld voor Missa en nu sta ik met super goeie collega’s en muzikanten te zingen’.

 

Wat is de beste tip die je kreeg tijdens je zangcarrière?

‘Die kwam van iemand uit het publiek. Ik zong in Tivoli Vredenburg en kreeg een black-out. Dat was heftig want ik stond naast een pianist, in mn eentje. Na afloop vroeg die persoon hoe ik dat stuk had ingestudeerd. Hij legde uit: ‘Als klassiek pianist leerde ik een stuk van begin tot eind te repeteren. Niet stoppen op het moment dat je een fout maakt om vervolgens alleen de fout te oefenen. Een black-out gebeurt vaak daar waar je het stuk onderbrak’. Het was de beste tip ooit en dat van een passant’.

 

COACH

 

Ik zie jou als iemand die vertrouwt op haar intuitie en daarnaar handelt. Ben je zo ook jouw zangstudio begonnen? Of ging hier toch een denkproces aan vooraf?

‘Helemaal niet! Het is misschien naief, maar ik heb helemaal geen marktonderzoek gedaan. Sterker, als ik dat gedaan had was ik misschien nooit begonnen. Daarbij heb ik wel het karakter om door te zetten en ik denk dat dat mij staande houdt.

 

Mijn zangstudio heet sinds kort Vocal Note. Ik werk nu met performance coach Talita Angwarmasse en samen zijn we een heel sterk team. Ik voel dat aan alle kanten’.

 

Leg uit..

‘We staan alle twee met beide benen in het vak en hebben samen een enorm scala aan mogelijkheden. Musical, pop, klassiek, opera, entertainment, Nederlandstalig. Wij coachen van begin tot eind. Dat wil zeggen van nul tot aan een professionele zangcarriere, inclusief audities of een eerste single. Ik geloof dat we een goed product leveren, we zijn eerlijk en coachen met liefde. Zo kunnen we zangers heel ver brengen’.

 

Is het een bewuste keuze geweest om- als van origine operazangeres- talenten en professionals verder te helpen die actief zijn binnen uiteenlopende muziekgenres? 

‘Ik sticker niet. Ik werk met stemmen en de ziel daarachter, of je nou opera, rock of gospel zingt’.

 

Heb je coachdromen voor 2019?

‘Ik heb veel grote plannen. Ik zou internationaal willen denken. Ik ben achter de schermen al bezig. Het is heel Nederlands om binnen de landsgrenzen te denken. Ik denk stiekem een paar deurtjes verder. Hoe ik die deurtjes open krijg is nog iets om de komende tijd uit te vogelen’.

 

Is er iemand die je ooit nog zou willen coachen?

‘Adele. Haar muzikaliteit vind ik heel mooi, maar ik heb moeite met haar stemgebruik. Ik zou best een jaar met haar willen werken. Ontdekken wat ze doet en waarom’.

 

Wat merk je dan bij haar?

‘Ik vind haar stembreuken te heftig. Haar bereik wordt steeds kleiner en ik vraag me af hoe dat komt. Ze is een grote zangeres, maar ik heb vraagtekens bij haar techniek. Lady Gaga daarentegen bewijst wat een goeie zangtechniek brengt. De manier waarop zij zingt is hoe ik dat ook wil voor mijn leerlingen. Zij gebruikt de Belcanto techniek. Er zitten klassieke elementen in’.

 

Vertel eens iets meer over deze techniek? 

‘Belcanto staat voor ‘mooi zingen’ en bestaat al eeuwen. Het is gebaseerd op het 100% eruit halen wat er in een stem zit en dat op de meest natuurlijke manier, zonder effort. Dus hoe haal je die hoogste c op z’n mooist. En hoe doe je dat bij de lage noten. Het helpt veel zangers om op die manier het eigen stemgeluid te vinden. Met deze techniek leer je je stem optimaal en lang te gebruiken, je leert te zingen met je hele lichaam'.  

 

Which reminds me...Hadden we al een afspraak voor een nieuwe les staan? :-) 

0 Berichten

Focus

Zangles

Niet lang geleden zei Muriel tegen mij: ‘Ik ervaar jouw presence, je aanwezigheid als steeds bewuster. Door de keuzes die je maakt lijkt het alsof je steeds beter weet waar je naar toe wilt. Ook prive, in je werk’. Interessant dat ze dat aan mij zag, want zo voel ik dat ook van binnen. Ik voel meer richting.

 

2018 is voor mij een jaar geweest waarin ik heel bewust stil stond bij wat ik nodig heb. Bij waar ik blij van word. Dit jaar stond voor mij gelijk aan verandering, aan geduld, maar vooral ook focus houden. Ik maakte voornemens en visionboards en niet onbelangrijk: ik handelde er ook echt naar. Eindelijk! Ik begon 2018 met een nieuw hoofdstuk. Een leeg vel dat ik gedachtenloos kon invullen, op de automatische piloot. Of gericht, met hart en focus. Ik koos voor het laatste.

 

Het resulteerde onder andere in een carriereswitch, een parachutesprong en een (yoga)retraite. Het bracht me bij Muriel en dit blog. Ik werkte aan mijn droom om meer uit het zingen te halen, breidde mijn muzikale netwerk uit. Trad buiten mn comfortzone, confronteerde mezelf met mn angsten. 2018 was niet makkelijk, maar wel ontzettend goed voor mij.

 

Ik hoop dat 2018 jou ook veel goeds heeft gebracht en dat je al het goede meeneemt naar het nieuwe jaar dat in het vooruitzicht ligt.

I know I will! :-)

 

Bedankt voor het meelezen dit jaar en alvast een fijne jaarwisseling!

X May

0 Berichten

'Ik wil van buiten naar binnen treden'

Zangles

Door: May Mac Donald

 
Gideon Luciana (21) timmert hard aan de weg om zijn muzikale carrière van de grond te krijgen. Na zijn succesvolle deelname aan the Voice (seizoen 8, 2017/ 2018) is hij klaar voor een nog groter avontuur. Ik spreek hem daarover in zijn hometown Capelle aan den IJssel.


Om te beginnen: wat betekent Capelle a/d IJssel voor jou?

‘Capelle is mijn basis, waar ik ben opgegroeid. Op Curaçao liggen mijn roots. Als driejarige ben ik met mijn familie naar Nederland, naar Capelle verhuisd. Mijn jeugd heb ik hier meegemaakt. Na 18 jaar heb ik het er nog steeds naar mijn zin’.


Geen plannen om te verhuizen?

‘Ik wil nergens anders in Nederland wonen, dus als ik verhuis is het gelijk naar het buitenland. Als kleine jongen wilde ik altijd in Amerika wonen’.

 

Wat was jouw eerste muzikale herinnering?

‘Ik ben op Curaçao praktisch in de kerk geboren. Mijn moeder nam me er als baby al mee naar toe. Ik denk dat ik daar onbewust de liefde voor zang heb meegekregen. Op mijn vijfde zei ik voor het eerst tegen m’n moeder dat ik zanger wilde worden. Zingen voor een groot publiek, dat leek me geweldig. Ik was zo’n 8,9 jaar toen ik artiesten op tv zag optreden en dacht: dit is wat ik echt wil. Ik wist het zeker’.

 

Wat was de eerste keer dat je je ook echt muzikaal/vocaal ging uitdrukken?

‘Dat was in Tilburg, toen ik m’n eerste Gospelwedstrijd won als jongste deelnemer’.

 

Als  je dit vertelt begin je helemaal te stralen. Ik kan wel bedenken wat voor gevoel jou dit gaf maar kun je het toch verwoorden?

‘Ja, ik werd er heel erg blij van. Ik zag de overwinning niet aankomen en daarna werd ik ineens uitgenodigd voor allerlei kleinschalige concerten. Ik bedacht dat deze ontwikkeling misschien wel het begin van iets groters zou kunnen zijn. Een purpose moest hebben’. 

 

De kerk speelt zoals je aangeeft een centrale rol in je leven. Kun je illustreren hoe belangrijk jouw geloof en God voor jou is?

‘God is het fundament van alles wat ik doe. Ik word bijvoorbeeld geïnspireerd door God in het schrijven van mijn eigen nummers. Je hoort in mijn teksten niet perse letterlijk God’s naam terug, wel kun je de invloed tussen de regels door opmerken. Als mensen mijn nummers horen vragen ze achteraf vaak: is dit Gospel? Dat vind ik heel prettig, omdat dit betekent dat iemand die van hiphop houdt ook naar mijn nummers kan luisteren. Het is voor verschillende mensen toegankelijke muziek’.

 

Je bent op dit moment bezig met je eerste (Gospel) EP. Wat kun je daarover kwijt qua samenwerkingen, thema, message, soort liedjes?

‘Mijn message is dat iedereen wel eens door moeilijke tijden gaat- zelf ben ik opgegroeid zonder vader- en toch is er altijd licht aan het einde van de tunnel. Dat wil ik mijn publiek graag meegeven. Ik wil mensen en vooral jongeren inspireren.

 

Voor dit album heb ik met producer ‘Mixed by Chopz’ samengewerkt. Al mijn nummers zijn door zijn band live opgenomen, met live instrumenten. De teksten en melodieën komen van mij, hij zorgt voor de eindmix’.  

 

Is Anouk nog betrokken geweest bij dit EP (als voormalig Voice zangcoach van je)?

‘Ik had als deelnemer van the Voice vooral te maken met het team van Anouk (haar vocal coach en producers). Ik zag haar zelf alleen bij opnames. Na the Voice heb ik geen contact meer gehad met haar’. 

 

Wat heeft meedoen aan the Voice jou gebracht?
‘Mijn deelname kende zowel leuke als minder leuke kanten. Ineens had heel Nederland een mening over me en dat heeft me achteraf best onzeker gemaakt. Daarnaast dacht ik dat ik na the Voice veel zou worden gevraagd voor optredens. Dat was niet zo. Nu werk ik in een kledingzaak en klanten vragen me verbaasd: Wat doe je hier?’ 

 

En als je een positief punt mag noemen?

‘Gedurende de competitie- op het podium zelf- ben ik zelfverzekerder geworden. Ik had nooit verwacht dat ik on stage zou dansen en zingen tegelijk. Voorheen zou ik dat nooit durven. Met die durf en de tips van Anouk’s team heb ik daarmee de eerste liveshow bereikt. Ook had ik zonder the Voice nooit mijn huidige manager of vocal coach Muriel van Dinteren leren kennen’.

 

Over Muriel gesproken: hoe ervaar je de samenwerking met haar?

‘Door Muriel heb ik de onzekere gevoelens die ik na the Voice had van me af kunnen schudden. Ik ging er weer in geloven en heb samen met haar waardevolle stappen gemaakt. Op vocaal en persoonlijk vlak. Ze is een toffe vrouw, een echte inspirator’.

 

Wat is je muzikale droom voor 2019?

‘2019 is het jaar waarin ik m’n EP-na drie jaar hard work- ga uitbrengen. Ik kan nog niet zeggen wanneer precies. Mijn droom is om van buiten naar binnen te treden’.

 

Wat bedoel je daar precies mee?

‘Je kent het effect dat als je in het buitenland bekend wordt, dat het in Nederland ook snel kan gaan? Dat is het effect wat wij willen creëren. Ik wil in Amerika beginnen’. 

 

Spannend! Dat betekent dat je jouw EP ook daar gaat uitbrengen.

‘Dat is inderdaad de bedoeling. Ik heb een team met een groot netwerk in Amerika. Ik ben nog nooit zo dichtbij geweest. Wie weet kom ik daarna wel in de Nederlandse top 40 of sta ik in Ahoy. Het moet kunnen, toch?’

 

Volg Gideon via zijn Instagram om erachter te komen hoe zijn Amerikaanse droom zich de komende periode ontwikkelt!

1 Berichten

What does it take to be a man?

Zangles

'What it takes to be man? Je moet de smaak van stront kunnen waarderen om de smaak van suiker te kunnen proeven'

 

Door: May Mac Donald

 

In gesprek met Steffen Morrison & Yerry Rellum (the Voice), coachees van Muriel.

 

Steffen en Yerry treden vanaf januari 2019 op in 45 Nederlandse theaters- waaronder in theater de Meervaart- met ‘It’s a man’s world’. Een tour waarin muzikale grootheden als James Brown, Marvin Gaye, Stevie Wonder en Otis Redding centraal staan. Ik spreek hen in de Rode zaal van de Meervaart.

Steffen komt met kordate passen aanlopen. Flesje sinaasappelsap in zijn hand. ‘Kunnen we gelijk beginnen? Time is not on my side. Ik heb maar 30 minuten’. Yerry is nog onderweg. We beginnen alvast.

Wat voel je nu je hier bent in deze zaal, op de vooravond van ‘It’s a man’s world’?
‘Overweldigd. Ik denk terug aan de dag dat we hier stonden in een uitverkochte Meervaart met Soulman. Rechts vooraan stonden mensen te dansen en op gegeven moment sprong iemand op het podium. Vervolgens nog iemand erachteraan. Uiteindelijk stonden we met z’n allen te dansen. Vanaf het midden van de show tot aan het eind was het één groot feest. Ik ervaar dat ik terug wil naar die dag. Ik voel een stukje euforie.’

Voel je ook spanning?
‘Gek genoeg niet. Het is een gezonde dosis nervositeit, een prikkel die ik ervaar want het moet weer. Dat wel’.

Deze theatertour is een ode aan mannelijke soullegendes uit de jaren 60/70. Hoe is dit idee- en om dit met z’n tweeën te doen- ontstaan? 
‘Ik werd voor deze tour gevraagd door The Legends, de producers van Soulman. Ze vroegen me met wie ik de shows zou willen doen.
De keus was snel gemaakt, het moest Yerry zijn. Hij is een hele fijne persoonlijkheid met een heerlijke stem’.

 

De titel ‘It’s a man’s world’ spreekt erg tot de verbeelding, maar wat kun je kwijt over de verhaallijn van de show?
‘Het mooie is dat het verhaal van die legendes een rode draad vormt in de show. Het laagje er bovenop is wat Yerry en ik vanuit onze eigen experience, ons eigen leven hieraan toevoegen. Bijvoorbeeld als het gaat om de relatie met onze vader en diens vader. We willen dat mensen naar de show komen en het idee krijgen dat ze ook ons leren kennen. Zo wordt het persoonlijker en meer van deze tijd’.

Vertel eens iets over de liedjes, wie zingt wat?
‘We zijn daar nog druk mee bezig’.

Tipje van de sluier?
‘We willen dat dat een verrassing blijft. De mensen die ons kennen kunnen al snel een beeld hebben bij wat voor soort liedjes passen bij onze stemmen, maar ik denk dat we juist daarom ook op zoek gaan naar uitdagingen'.

Dit is zo niet concreet...
'Ja, we kunnen hier nog niet dieper op in gaan. Stay tuned!'

Hoe bereid je je voor op deze tour?
‘Het belangrijkste voor mij is het repertoire. Voorbereiden op tekst en songs. Wat is het verhaal achter de liedjes? We maken bewuste keuzes omdat alle liedjes met een boodschap zijn geschreven, op een bepaald moment in het leven van die artiesten. We kijken naar welk nummer goed past bij deze show’.

Ondertussen komt Yerry relaxed binnen lopen.

‘Hey brada’, roept Steffen. ‘Fafi’? Yerry: ‘I’m good, I’m good'.

Yerry, ik heb hier met jullie afgesproken om alvast in het gevoel van de tour te komen.
'Ja, het begint wel (te kriebelen) nu...'

Vertel. Ik vroeg net aan Steffen hoe hij zich voorbereidt op deze tour. Hoe doe jij dat?
Op droogkomische toon: ‘Heel veel drank. En drugs. Alles tegelijk en dan gewoon gaan’.

Zo doorleef je het wel allemaal.
‘Absoluut. Dan denk je: Dit voelden ze dus!’ Begint te lachen. En vervolgens serieuzer: ‘Eigenlijk is Steffen hier ervaringsdeskundige, voor mij is dit de eerste keer. Maar ik doe mijn stemoefeningen en probeer thuis niet zoveel te praten. Ook diep ik het verhaal achter de nummers uit. Wellicht dat ik het in mijn vertolking meeneem’.

Ik weet dat jullie naast collega’s ook goeie vrienden zijn. Is het alleen maar leuk of kun je elkaar soms ook achter het behang plakken in de samenwerking?
Yerry: ‘Ik ben nog niet eens tot dat punt gekomen. Ik ben iemand die vaak in z’n eigen zone zit voor een show en daarna ben ik heel chill. Het zou kunnen, maar ik heb dat met Steffen nog niet meegemaakt’.

Steffen: ‘Vaak projecteren mensen hun eigen issues op anderen, waardoor ze situaties creëren die er niet zijn. Ook op het podium gebeurt dat. Als je mensen achter het behang wil plakken moet je je afvragen waarom. Negen van de tien keer komt het door jezelf. Ik denk dat Yerry en ik daar hetzelfde over denken waardoor dat niet snel zal gebeuren. En als het wel gebeurt moet je dat ook gewoon omarmen. Plak maar achter het behang, die shit droogt wel’.

Op de website van de Meervaart staat bij de introductie van jullie show de vraag ‘What does it take to be a man?’ Een lastige vraag.
Toch geef ik hem jullie terug.

Yerry: ‘Dat is een goeie vraag’. Denkt even na. ‘Ik heb vanuit mezelf een soort innerlijke rust. Ik ga conflicten niet uit de weg, maar ga ze niet aan als het niet hoeft. And sometimes you gotta put a little more effort into it, to get to where you want to get. Ik heb dat op harde wijze moeten ondervinden. Wat ook erbij hoort is dat je af en toe heel hard op je bek moet gaan. Zoals m’n stiefvader zei: je moet de smaak van stront kunnen waarderen om de smaak van suiker te kunnen proeven. Pas als je dat allemaal hebt doorstaan kun je komen waar je wilt zijn. That’s what it takes to be a man.

Het gaat ook om innerlijk de confrontatie aan te gaan. Soms ben je bang een bepaalde vraag te stellen, een situatie aan te pakken.
Je gaat hem uit de weg. Nee. Juist dat zijn de leermomenten’.

Steffen: ‘Ik sluit me daarbij aan. En als het om mijn persoonlijke leven gaat is het de uitdaging om veel van wat ik heb meegekregen los te laten om nieuwe dingen te leren. Een man zijn betekent niet alleen maar spierballen en met de vuist op tafel slaan. Als ik kijk naar mijn eigen Surinaamse opvoeding dan zie ik daar heel veel van terug. Dat is de man die ik ken, de man in mijn omgeving. Hoewel een echte man ook zacht en begripvol kan zijn van binnen. Zijn drukke agenda kan vrijmaken voor een ander. Daar zit het voor mij in, in die continue ontwikkeling. Going through the motions, to learn and to love’.

Wat is- naast de ‘It’s a man’s world’ tour- jouw muzikale droom voor 2019?
Steffen: ‘Ik geloof dat het bij de basis begint. Voor mij betekent het dat ik een tweede album wil maken waar ik nog gelukkiger van word. ‘Movin on’ was mijn beste werk tot nu toe. Ik hoop dat te overtreffen. Met veel meer Steffen. Met message. And the rest will follow’.

Yerry: ‘Klinkt gek, maar ik wil een reggae album maken op het eiland waar het vandaan komt. Jamaica. Dat is een droom van mij. Ik heb met reggae artiesten samen gewerkt en die zeiden (imiteert een Jamaicaans accent): ‘You should sing reggae man’. Op gegeven moment dacht ik, misschien moet ik het gewoon doen. Buiten m’n comfortzone treden en zien wat er gebeurt’.

Hoe is het om samen te werken met zangcoach Muriel van Dinteren?
Yerry: ‘Intens op een hele positieve manier. De eerste les bij haar was zweten. Het was heel anders dan ik gewend was. Het was from scratch beginnen en alles netjes weer opbouwen. Dat maakte het intens en confronterend. Ik leerde m’n stem kennen zoals ik die niet eerder had gehoord bij mezelf. Ik kom nu altijd van haar les met het gevoel: Ik wil nu! Waar is die mic?’

Steffen: ik vind Muriel een visionair. Zij hoorde en zag iets in mij wat ik niet hoorde en zag. Zij hoorde een bepaalde klank in mijn stem. Op een gegeven moment begon ik het ook te horen.

Tot slot: wanneer is ‘It’s a man’s world’ geslaagd in jullie ogen?
Steffen: ‘Ik zou wensen dat elke avond is zoals de afsluitende show van Soulman was. Dat mensen geboeid in hun stoel zitten te kijken. Dat ze reageren op de juiste momenten. En dat de vlam in de pan slaat. Dat is magie’.

Yerry: ‘Als de synergie op het podium overslaat op het publiek. Je hoeft maar met je vingers te knippen en er gebeurt van alles.
Dan is het voor mij geslaagd’.

Meemaken hoe deze heren een feestje bouwen op het podium van de Meervaart op 13 april 2019? Kaartjes bestel je via de website of bekijk de volledige speellijst met alle shows in 2019.

0 Berichten

Zes dingen waarvan je niet wist dat ze invloed hebben op je (zang)stem

Zangles

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op je zangstem. En van sommigen zijn we goed op de hoogte. Roken en alcohol bijvoorbeeld. Niet erg bevordelijk voor je stemgeluid. Tegelijkertijd zijn er ook dingen die een impact kunnen hebben op je stem waarvan je je niet direct bewust bent. Voor mij zijn dat onderstaande zes punten.

 

 Voordat ik van start ga: deze punten deel ik niet om met een vinger te zwaaien of met de bedoeling dat je je hierop moet blind staren. Ik vind het fijn om ze te delen, omdat ze bij mij werkten als reminder of bijdroegen aan mijn bewustwording. Ik hoop voor jou ook! Uiteindelijk is het ‘t belangrijkst to the fullest te leven en terwijl je dat doet kun je deze punten misschien in gedachten houden.

 

 

 #1 (Te) spicy eten

Persoonlijk houd ik van gekruid eten. Echt, het is mijn guilty pleasure. Heeft een gerecht niet genoeg pit, dan ga ik al gauw op zoek naar het peper- en zoutvaatje. Los van dat te kruidig eten niet heel handig is voor het hart-en vaatstelsel, blijkt dat je zangkunsten er ook niet bepaald van opknappen. Zeker als je vlak voor het zingen pittig eten naar binnen werkt. Je droogt sneller uit en het kan (extra) opkomend maagzuur veroorzaken. En dat is weer funest voor de stem. Oeps, dat realiseerde ik me niet...

 

#2 ‘That time of the month’ (voor de ladies)

Ik keek onlangs naar een oud interview met Whitney Houston en hoorde haar zeggen dat ‘the monthly’ een grote impact kan hebben op een vrouw haar stembereik. Ze verklaarde: ‘Your vocal chords get enlarged and your voice drops like an octave or two.’ Mijn oren klapperden. Nog nooit had ik hier eerder iemand over gehoord, noch had ik er ooit bij stil gestaan dat dit vrouwelijke ongemak- en gierende hormonen in het algemeen- iets met je stem kan doen. Ik was blij dat ik erachter kwam. Niet om me hier vervolgens op te gaan focussen (niet elke vrouw heeft hier namelijk last van), maar meer ter relativering. Als zingen tijdens mijn maandelijkse toestanden wat moeizamer verloopt, weet ik nu waar het aan zou kunnen liggen...

 

 #3 Stress en slaapgebrek

Stress en slaapgebrek zijn sluipmoordenaars en ja, ook dodelijk voor de stem. Klinkt logisch, maar het is iets wat je misschien niet altijd beseft. Als je onder druk staat, probeer dan rust te nemen. Misschien lukt het om eerder naar bed te gaan en je stem te ontlasten door (tijdelijk) minder te praten. Helpt enorm!

 

#4 (Sommige) keelsnoepjes en medicatie

We zijn vaak geneigd om naar keelsnoepjes te grijpen bij een verkoudheid of kriebel in de keel. Het is goed om je te realiseren dat sommige van die snoepjes verlichtend zijn voor de keel, maar te heftig voor de stembanden. Fishermen’s friend is hier een goed voorbeeld van. Als je over gaat op medicatie let dan ook op dat je geen producten koopt die (te) agressief zijn voor de stem. Van Trachitol is bijvoorbeeld bekend dat het de (keel)pijn verdooft, maar dat effect werkt ook door in de tong. En dat kun je niet gebruiken als je zingt...

 

#5 Koolzuurhoudende drankjes

Een aantal weken geleden kwam ik er- onderweg naar vocal gym- achter dat ik mijn waterflesje thuis had gelaten. Gehaast kocht ik een flesje plat water (dacht ik), want zingen zonder te drinken is geen goed plan. Achteraf bleek dat ik een flesje bruisend had afgerekend. Bij gebrek aan beter dronk ik er toch maar van. ‘Zo erg kon het niet zijn’, dacht ik. Maar comfortabel was het zeer zeker ook niet. Probeer maar eens te zingen terwijl je de neiging te boeren onderdrukt, nadat je een aantal slokken koolzuurhoudende drank op hebt. Not cute. Zit er suiker in je drankje met prik (denk bijvoorbeeld aan een colaatje) dan bestaat er een grote kans dat je- als bonus- extra slijmproductie in gang zet. Als je gaat zingen kun je het qua dranken dus beter bij ‘gewoon’ water houden. Of thee van verse munt of gember is ook een goed alternatief.

 

#6 Droge lucht inademen

Zorg er de komende herfst- en wintermaanden voor dat je de ruimte(s) waar de verwarming aan staat regelmatig ventileert. Wordt de lucht te droog, dan heeft dat geheid effect op je stem. Blijf veel water drinken en om droge lucht tegen te gaan kun je ook waterbakjes aan de radiatoren hangen.

 

Zat er een nieuw punt voor je tussen of beter: kun je er eentje toevoegen?

Pls share!

 

 

2 Berichten