'Ik wil van buiten naar binnen treden'

Zangles

Door: May Mac Donald

 
Gideon Luciana (21) timmert hard aan de weg om zijn muzikale carrière van de grond te krijgen. Na zijn succesvolle deelname aan the Voice (seizoen 8, 2017/ 2018) is hij klaar voor een nog groter avontuur. Ik spreek hem daarover in zijn hometown Capelle aan den IJssel.


Om te beginnen: wat betekent Capelle a/d IJssel voor jou?

‘Capelle is mijn basis, waar ik ben opgegroeid. Op Curaçao liggen mijn roots. Als driejarige ben ik met mijn familie naar Nederland, naar Capelle verhuisd. Mijn jeugd heb ik hier meegemaakt. Na 18 jaar heb ik het er nog steeds naar mijn zin’.


Geen plannen om te verhuizen?

‘Ik wil nergens anders in Nederland wonen, dus als ik verhuis is het gelijk naar het buitenland. Als kleine jongen wilde ik altijd in Amerika wonen’.

 

Wat was jouw eerste muzikale herinnering?

‘Ik ben op Curaçao praktisch in de kerk geboren. Mijn moeder nam me er als baby al mee naar toe. Ik denk dat ik daar onbewust de liefde voor zang heb meegekregen. Op mijn vijfde zei ik voor het eerst tegen m’n moeder dat ik zanger wilde worden. Zingen voor een groot publiek, dat leek me geweldig. Ik was zo’n 8,9 jaar toen ik artiesten op tv zag optreden en dacht: dit is wat ik echt wil. Ik wist het zeker’.

 

Wat was de eerste keer dat je je ook echt muzikaal/vocaal ging uitdrukken?

‘Dat was in Tilburg, toen ik m’n eerste Gospelwedstrijd won als jongste deelnemer’.

 

Als  je dit vertelt begin je helemaal te stralen. Ik kan wel bedenken wat voor gevoel jou dit gaf maar kun je het toch verwoorden?

‘Ja, ik werd er heel erg blij van. Ik zag de overwinning niet aankomen en daarna werd ik ineens uitgenodigd voor allerlei kleinschalige concerten. Ik bedacht dat deze ontwikkeling misschien wel het begin van iets groters zou kunnen zijn. Een purpose moest hebben’. 

 

De kerk speelt zoals je aangeeft een centrale rol in je leven. Kun je illustreren hoe belangrijk jouw geloof en God voor jou is?

‘God is het fundament van alles wat ik doe. Ik word bijvoorbeeld geïnspireerd door God in het schrijven van mijn eigen nummers. Je hoort in mijn teksten niet perse letterlijk God’s naam terug, wel kun je de invloed tussen de regels door opmerken. Als mensen mijn nummers horen vragen ze achteraf vaak: is dit Gospel? Dat vind ik heel prettig, omdat dit betekent dat iemand die van hiphop houdt ook naar mijn nummers kan luisteren. Het is voor verschillende mensen toegankelijke muziek’.

 

Je bent op dit moment bezig met je eerste (Gospel) EP. Wat kun je daarover kwijt qua samenwerkingen, thema, message, soort liedjes?

‘Mijn message is dat iedereen wel eens door moeilijke tijden gaat- zelf ben ik opgegroeid zonder vader- en toch is er altijd licht aan het einde van de tunnel. Dat wil ik mijn publiek graag meegeven. Ik wil mensen en vooral jongeren inspireren.

 

Voor dit album heb ik met producer ‘Mixed by Chopz’ samengewerkt. Al mijn nummers zijn door zijn band live opgenomen, met live instrumenten. De teksten en melodieën komen van mij, hij zorgt voor de eindmix’.  

 

Is Anouk nog betrokken geweest bij dit EP (als voormalig Voice zangcoach van je)?

‘Ik had als deelnemer van the Voice vooral te maken met het team van Anouk (haar vocal coach en producers). Ik zag haar zelf alleen bij opnames. Na the Voice heb ik geen contact meer gehad met haar’. 

 

Wat heeft meedoen aan the Voice jou gebracht?
‘Mijn deelname kende zowel leuke als minder leuke kanten. Ineens had heel Nederland een mening over me en dat heeft me achteraf best onzeker gemaakt. Daarnaast dacht ik dat ik na the Voice veel zou worden gevraagd voor optredens. Dat was niet zo. Nu werk ik in een kledingzaak en klanten vragen me verbaasd: Wat doe je hier?’ 

 

En als je een positief punt mag noemen?

‘Gedurende de competitie- op het podium zelf- ben ik zelfverzekerder geworden. Ik had nooit verwacht dat ik on stage zou dansen en zingen tegelijk. Voorheen zou ik dat nooit durven. Met die durf en de tips van Anouk’s team heb ik daarmee de eerste liveshow bereikt. Ook had ik zonder the Voice nooit mijn huidige manager of vocal coach Muriel van Dinteren leren kennen’.

 

Over Muriel gesproken: hoe ervaar je de samenwerking met haar?

‘Door Muriel heb ik de onzekere gevoelens die ik na the Voice had van me af kunnen schudden. Ik ging er weer in geloven en heb samen met haar waardevolle stappen gemaakt. Op vocaal en persoonlijk vlak. Ze is een toffe vrouw, een echte inspirator’.

 

Wat is je muzikale droom voor 2019?

‘2019 is het jaar waarin ik m’n EP-na drie jaar hard work- ga uitbrengen. Ik kan nog niet zeggen wanneer precies. Mijn droom is om van buiten naar binnen te treden’.

 

Wat bedoel je daar precies mee?

‘Je kent het effect dat als je in het buitenland bekend wordt, dat het in Nederland ook snel kan gaan? Dat is het effect wat wij willen creëren. Ik wil in Amerika beginnen’. 

 

Spannend! Dat betekent dat je jouw EP ook daar gaat uitbrengen.

‘Dat is inderdaad de bedoeling. Ik heb een team met een groot netwerk in Amerika. Ik ben nog nooit zo dichtbij geweest. Wie weet kom ik daarna wel in de Nederlandse top 40 of sta ik in Ahoy. Het moet kunnen, toch?’

 

Volg Gideon via zijn Instagram om erachter te komen hoe zijn Amerikaanse droom zich de komende periode ontwikkelt!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Santusia (dinsdag, 04 december 2018 17:18)

    Mooi om te lezen hoe iemand zich heeft ontwikkeld en waar het allemaal is begonnen.

    Succes Gideon!!