What does it take to be a man?

Zangles

'What it takes to be man? Je moet de smaak van stront kunnen waarderen om de smaak van suiker te kunnen proeven'

 

Door: May Mac Donald

 

In gesprek met Steffen Morrison & Yerry Rellum (the Voice), coachees van Muriel.

 

Steffen en Yerry treden vanaf januari 2019 op in 45 Nederlandse theaters- waaronder in theater de Meervaart- met ‘It’s a man’s world’. Een tour waarin muzikale grootheden als James Brown, Marvin Gaye, Stevie Wonder en Otis Redding centraal staan. Ik spreek hen in de Rode zaal van de Meervaart.

Steffen komt met kordate passen aanlopen. Flesje sinaasappelsap in zijn hand. ‘Kunnen we gelijk beginnen? Time is not on my side. Ik heb maar 30 minuten’. Yerry is nog onderweg. We beginnen alvast.

Wat voel je nu je hier bent in deze zaal, op de vooravond van ‘It’s a man’s world’?
‘Overweldigd. Ik denk terug aan de dag dat we hier stonden in een uitverkochte Meervaart met Soulman. Rechts vooraan stonden mensen te dansen en op gegeven moment sprong iemand op het podium. Vervolgens nog iemand erachteraan. Uiteindelijk stonden we met z’n allen te dansen. Vanaf het midden van de show tot aan het eind was het één groot feest. Ik ervaar dat ik terug wil naar die dag. Ik voel een stukje euforie.’

Voel je ook spanning?
‘Gek genoeg niet. Het is een gezonde dosis nervositeit, een prikkel die ik ervaar want het moet weer. Dat wel’.

Deze theatertour is een ode aan mannelijke soullegendes uit de jaren 60/70. Hoe is dit idee- en om dit met z’n tweeën te doen- ontstaan? 
‘Ik werd voor deze tour gevraagd door The Legends, de producers van Soulman. Ze vroegen me met wie ik de shows zou willen doen.
De keus was snel gemaakt, het moest Yerry zijn. Hij is een hele fijne persoonlijkheid met een heerlijke stem’.

 

De titel ‘It’s a man’s world’ spreekt erg tot de verbeelding, maar wat kun je kwijt over de verhaallijn van de show?
‘Het mooie is dat het verhaal van die legendes een rode draad vormt in de show. Het laagje er bovenop is wat Yerry en ik vanuit onze eigen experience, ons eigen leven hieraan toevoegen. Bijvoorbeeld als het gaat om de relatie met onze vader en diens vader. We willen dat mensen naar de show komen en het idee krijgen dat ze ook ons leren kennen. Zo wordt het persoonlijker en meer van deze tijd’.

Vertel eens iets over de liedjes, wie zingt wat?
‘We zijn daar nog druk mee bezig’.

Tipje van de sluier?
‘We willen dat dat een verrassing blijft. De mensen die ons kennen kunnen al snel een beeld hebben bij wat voor soort liedjes passen bij onze stemmen, maar ik denk dat we juist daarom ook op zoek gaan naar uitdagingen'.

Dit is zo niet concreet...
'Ja, we kunnen hier nog niet dieper op in gaan. Stay tuned!'

Hoe bereid je je voor op deze tour?
‘Het belangrijkste voor mij is het repertoire. Voorbereiden op tekst en songs. Wat is het verhaal achter de liedjes? We maken bewuste keuzes omdat alle liedjes met een boodschap zijn geschreven, op een bepaald moment in het leven van die artiesten. We kijken naar welk nummer goed past bij deze show’.

Ondertussen komt Yerry relaxed binnen lopen.

‘Hey brada’, roept Steffen. ‘Fafi’? Yerry: ‘I’m good, I’m good'.

Yerry, ik heb hier met jullie afgesproken om alvast in het gevoel van de tour te komen.
'Ja, het begint wel (te kriebelen) nu...'

Vertel. Ik vroeg net aan Steffen hoe hij zich voorbereidt op deze tour. Hoe doe jij dat?
Op droogkomische toon: ‘Heel veel drank. En drugs. Alles tegelijk en dan gewoon gaan’.

Zo doorleef je het wel allemaal.
‘Absoluut. Dan denk je: Dit voelden ze dus!’ Begint te lachen. En vervolgens serieuzer: ‘Eigenlijk is Steffen hier ervaringsdeskundige, voor mij is dit de eerste keer. Maar ik doe mijn stemoefeningen en probeer thuis niet zoveel te praten. Ook diep ik het verhaal achter de nummers uit. Wellicht dat ik het in mijn vertolking meeneem’.

Ik weet dat jullie naast collega’s ook goeie vrienden zijn. Is het alleen maar leuk of kun je elkaar soms ook achter het behang plakken in de samenwerking?
Yerry: ‘Ik ben nog niet eens tot dat punt gekomen. Ik ben iemand die vaak in z’n eigen zone zit voor een show en daarna ben ik heel chill. Het zou kunnen, maar ik heb dat met Steffen nog niet meegemaakt’.

Steffen: ‘Vaak projecteren mensen hun eigen issues op anderen, waardoor ze situaties creëren die er niet zijn. Ook op het podium gebeurt dat. Als je mensen achter het behang wil plakken moet je je afvragen waarom. Negen van de tien keer komt het door jezelf. Ik denk dat Yerry en ik daar hetzelfde over denken waardoor dat niet snel zal gebeuren. En als het wel gebeurt moet je dat ook gewoon omarmen. Plak maar achter het behang, die shit droogt wel’.

Op de website van de Meervaart staat bij de introductie van jullie show de vraag ‘What does it take to be a man?’ Een lastige vraag.
Toch geef ik hem jullie terug.

Yerry: ‘Dat is een goeie vraag’. Denkt even na. ‘Ik heb vanuit mezelf een soort innerlijke rust. Ik ga conflicten niet uit de weg, maar ga ze niet aan als het niet hoeft. And sometimes you gotta put a little more effort into it, to get to where you want to get. Ik heb dat op harde wijze moeten ondervinden. Wat ook erbij hoort is dat je af en toe heel hard op je bek moet gaan. Zoals m’n stiefvader zei: je moet de smaak van stront kunnen waarderen om de smaak van suiker te kunnen proeven. Pas als je dat allemaal hebt doorstaan kun je komen waar je wilt zijn. That’s what it takes to be a man.

Het gaat ook om innerlijk de confrontatie aan te gaan. Soms ben je bang een bepaalde vraag te stellen, een situatie aan te pakken.
Je gaat hem uit de weg. Nee. Juist dat zijn de leermomenten’.

Steffen: ‘Ik sluit me daarbij aan. En als het om mijn persoonlijke leven gaat is het de uitdaging om veel van wat ik heb meegekregen los te laten om nieuwe dingen te leren. Een man zijn betekent niet alleen maar spierballen en met de vuist op tafel slaan. Als ik kijk naar mijn eigen Surinaamse opvoeding dan zie ik daar heel veel van terug. Dat is de man die ik ken, de man in mijn omgeving. Hoewel een echte man ook zacht en begripvol kan zijn van binnen. Zijn drukke agenda kan vrijmaken voor een ander. Daar zit het voor mij in, in die continue ontwikkeling. Going through the motions, to learn and to love’.

Wat is- naast de ‘It’s a man’s world’ tour- jouw muzikale droom voor 2019?
Steffen: ‘Ik geloof dat het bij de basis begint. Voor mij betekent het dat ik een tweede album wil maken waar ik nog gelukkiger van word. ‘Movin on’ was mijn beste werk tot nu toe. Ik hoop dat te overtreffen. Met veel meer Steffen. Met message. And the rest will follow’.

Yerry: ‘Klinkt gek, maar ik wil een reggae album maken op het eiland waar het vandaan komt. Jamaica. Dat is een droom van mij. Ik heb met reggae artiesten samen gewerkt en die zeiden (imiteert een Jamaicaans accent): ‘You should sing reggae man’. Op gegeven moment dacht ik, misschien moet ik het gewoon doen. Buiten m’n comfortzone treden en zien wat er gebeurt’.

Hoe is het om samen te werken met zangcoach Muriel van Dinteren?
Yerry: ‘Intens op een hele positieve manier. De eerste les bij haar was zweten. Het was heel anders dan ik gewend was. Het was from scratch beginnen en alles netjes weer opbouwen. Dat maakte het intens en confronterend. Ik leerde m’n stem kennen zoals ik die niet eerder had gehoord bij mezelf. Ik kom nu altijd van haar les met het gevoel: Ik wil nu! Waar is die mic?’

Steffen: ik vind Muriel een visionair. Zij hoorde en zag iets in mij wat ik niet hoorde en zag. Zij hoorde een bepaalde klank in mijn stem. Op een gegeven moment begon ik het ook te horen.

Tot slot: wanneer is ‘It’s a man’s world’ geslaagd in jullie ogen?
Steffen: ‘Ik zou wensen dat elke avond is zoals de afsluitende show van Soulman was. Dat mensen geboeid in hun stoel zitten te kijken. Dat ze reageren op de juiste momenten. En dat de vlam in de pan slaat. Dat is magie’.

Yerry: ‘Als de synergie op het podium overslaat op het publiek. Je hoeft maar met je vingers te knippen en er gebeurt van alles.
Dan is het voor mij geslaagd’.

Meemaken hoe deze heren een feestje bouwen op het podium van de Meervaart op 13 april 2019? Kaartjes bestel je via de website of bekijk de volledige speellijst met alle shows in 2019.

Reactie schrijven

Commentaren: 0